Minden felkaros vérnyomásmérő kalibrálása 20 perc alatt!

Kalibrálás

Miért fontos a rendszeres kalibrálás?

A rendszeres vérnyomásmérő kalibrálás nagyban hozzájárul a szívbetegségek és stroke kockázatának csökkentésében. Ezen kívül a terhesség folyamatában is fontos a rendszeres ellenőrzés a magzat egészségének érdekében. Mivel a magas vérnyomás nem feltétlenül jár együtt látható tünettel, az egyetlen módja, hogy megtudjuk magas-e, a rendszeres ellenőrzés.

Egy vérnyomásmérő pontatlanságának fő okai általában:
– A nyomásérzékelő szenzor pontatlansága
– A szívhangot érzékelő szenzor pontatlansága.
– A mandzsetta hibája

Miután megvettük vérnyomásmérőnket, időközönként be kell kalibráltatnunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a lehető legpontosabban mér a készülékünk. Fontos tudni, hogy sok piacon kapható készülék nincs gyárilag kalibrálva, ebben az esetben mindenképpen ajánlott a vásárlás után azonnal kalibráltatni a vérnyomásmérőt.

Mit jelent a vérnyomásmérő kalibrálása, hitelesítése?

Magyarországon elterjedt a „vérnyomásmérő hitelesítése” fogalom, ami téves meghatározás, mivel hitelesítésről csak abban az esetben beszélhetünk, ha egy mérőezköz rendelkezik hitelesítési engedéllyel és csak az MKEH (volt OMH) végezhet ilyen fajta tevékenységet. A vérnyomásmérők nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Kalibrálásnak hívjuk azt a folyamatot, amikor a vizsgált műszert (jelen esetben a vérnyomásmérőt) összehasonlítjuk egy kalibrált etalonnal (vérnyomásmérő kalibrátorral) és az így kapott eredményekről kalibrálási bizonyítványt állítunk ki. Tehát a kalibrálás segítségével megtudhatjuk, hogy a vérnyomásmérőnk mennyivel tér el a valósághoz képest. A bizonyítvány értelmezésében szakembereink segítenek.

Mit jelent a vérnyomásmérő kalibrálása, hitelesítése?

A kalibrálási folyamatról

Laboratóriumunk egy korszerű NIBP szimulátort használ a vérnyomásmérők kalibrálásához. Ez a műszer képes szimulálni laboratóriumi körülmények között az emberi vérnyomást, ezzel lehetővé téve, hogy tetszőleges mennyiségű mérést végezzünk változatlan feltételek mellett. Ez azért fontos, mivel ellentétben a legtöbb laborral, a nyomásmérő szenzor pontossága mellett mi ellenőrizzük a készülék által mért szisztolés (felső érték) és diasztolés (alsó érték) pontosságát is, ami a legfontosabb információ egy vérnyomásmérés során. (Legtöbb esetben ezekben a mérésekben vannak nagyobb eltérések, melyek függenek a vérnyomásmérő korától és minőségétől.) A mérést követően kalibrálási bizonyítványt állítunk ki az előre beállított értékek alapján.

Mire van szükség a megfelelő kalibráláshoz?

Mire van szükség a megfelelő kalibráláshoz?

Amennyiben kalibráltatni szeretné vérnyomásmérőjét, kérjük minden esetben figyeljen a következőkre:

1. Sokan nem hozzák el vérnyomásmérőjük mandzsettáját, gondolva, úgyis a készüléket kalibráltatják, a mandzsettára nincs szükség.

– Tévedés! Nagyon sok esetben a pontatlan mérés a mandzsettának köszönhető, így kérünk mindenkit, hogy a készülékhez használt mandzsettával együtt hozzák el vérnyomásmérőjüket.

2. Minden esetben hozzák magukkal a vérnyomásmérőhöz használt elemet, vagy adaptert, mivel egy nem megfelelő tápellátás is nagyban befolyásolhatja a mérési eredményeket. Mi minden esetben kizárólag jó minőségű tartós elemeket javaslunk minden vérnyomásmérőbe. Természetesen tudunk készülékéhez új elemet vagy elemeket biztosítani. Cégünk csak a nagyon hosszú élettartamú Duracell Industrial elemeket forgalmaz.

A vérnyomásmérők az orvosi rendelőkben, a kórházakban és háztartásokban is rendkívül fontos szerepet töltenek be, főként a szívproblémával küzdők esetében, hiszen nekik rendszeresen gondoskodniuk kell a vérnyomásmérésről. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a készülékek pontosan mérjenek, azonban bizonyos esetekben a berendezések valamilyen oknál fogva elállítódhatnak, ezért pontatlanul mérnek, ez pedig rendkívül veszélyes a betegek szempontjából. Ez kiküszöbölhető a vérnyomásmérő rendszeres kalibrálásával.

A vérnyomásmérő kalibrálása nemcsak a beteg számára fontos, hanem az orvosnak is, hiszen a rosszul mért értékekkel téves diagnózist állít fel, ami akár a beteg egészségébe is kerülhet, ráadásul a szakember hitelességét is megkérdőjelezheti egy ilyen eset. Az elállítódott készülékeket nagyon egyszerű beazonosítani, csupán egy kis figyelemre van szükség hozzájuk.

Ha furcsaságokat tapasztal készülékével kapcsolatban, mihamarabb keressen fel minket a vérnyomásmérő kalibrálásáért!

Commed Kft
1074 Budapest, Vörösmarty utca 3/a
Tel: + 36 1 252 0758
Email: commed@commed.hu
Impresszum

Hasznos oldalak
magasvernyomas.lap.hu
egeszseg.lap.hu
Magas vérnyomás – Wikipédia

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd, Csütörtök:   9:00 – 17:00 -ig
Szerda:                                9:00 – 19:00 -ig
Pénteken:                           9:00 – 14:30 -ig
Szombat, vasárnap:          Zárva

commed trade kft

Facebook
Blogger
blog